Ana içeriğe atla

Raspberry Pi 2 ya da 3 için Ubuntu Mate Kullanımı

Merhabalar,

Raspberry Pi 2 ya da 3 modelleri için Ubuntu Mate kurulumu hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Gerekli olanlar : 

- Raspberry Pi 2 ya da 3
- SD Card ( Ben 16 GB Class 10 olan sd card kullandım)
- Klavye Mouse ( Kurulum işleminden sonra lazım olmayabilir)

Öncelikle ubuntu mate resmi sitesinden ubuntu mate imaj dosyasını indiriyoruz. Daha sonrasında win32diskimager programını bu siteden ya da diğer kaynaklardan indiriyoruz. 

Win32DiskImager programının kurulumu tamamladıktan sonra çalıştırıp aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak ve bu ekranda indirdiğimiz ubuntu mate imaj dosyasını seçip sağ tarafta sd card'ın olduğu parametreyi ( SD Card F ise "F"'i G ise "G"'yi) seçip write butonuna basıp tamamlanmasını bekliyoruz.



İmaj yazımı tamamlandıktan sonra sd card'ı raspberry'ye takıp, HDMI slotuna ekranı, USB çıkışlarına klavye ve mouse'u bağlayıp en son olarak da güç adaptörünü bağlayın ve arkanıza yaslanıp bir kaç dakika kurulumun tamamlanmasını bekleyin. Masaüstü ekranı karşınıza gelecek ve ülke, klavye dili ve wireless ayarlarının yapılacağı ekran karşınıza çıkacaktır. Eğer wireless adaptörünüz varsa o da cihaza bağlı olması durumunda kablosuz internete erişim sağlayabileceksiniz.

Tüm adımlar tamamlandıktan sonra karşınıza çıkacak olan masaüstü ekranı aşağıdaki gibi olacaktır.




Artık Raspberry Pi ile ubuntu mate masaüstünüz hazır. Firefox kurulu olarak geldiği için internete girebilir, ofis uygulamaları ile dokumanlarınızı açıabilir, düzeltebilirsiniz.

Bu aşamalar ile ilgili aklınıza takılan bir yer olursa alt tarafta bulunan yorum satırına görüşlerinizi ve sorularınızı iletebilirsiniz.

Hilmi Gürkan Özkırım

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sudo apt-get update ve apt-get upgrade komutu

Merhabalar, Bir önceki yazımızda raspberry pi 2 ya da 3 için ubuntu mate kurulumun nasıl olacağını açıklamıştık. Bu yazımızda ise işletim sistemi içerisinde bulunan yazılımlarının tamamını güncelleyerek son versiyonlarını kuracağız. Bu işlem Windows'daki gibi ayrı ayrı değil tek bir kalemde hepsini güncelleyebileceğiniz bir işlemdir. Masaüstünde mouse ile sağ tıklayıp İngilizce olarak kurulumu yapanlar "Open in Terminal" 'e tıkladığınızda terminal ekranı açılacaktır. Terminal ekranı açıldıktan sonra sırasıyla; "sudo apt-get update" "sudo-apt-get upgrade" yazarak önce güncelleme listesini daha sonra da bu listedeki programların son sürümlerinin indirilip kurulmasını sağlayabilirsiniz. Not: "  " arasında kalanlar komut olarak yazılacaktır. " işaretini komut satırına yazmayınız. Not 2 : sudo ile başlayan bir komut girdiğimiz için sizden şifre isteyecektir. İlk kurulum yaparken oluşturmuş olduğunuz şifreyi girmeniz

Raspberry Pi'nizi Torrent Kutusu Haline Getirin! Deluge Torrent

Merhabalar, Bugün raspberry pi cihazınızı nasıl torrent box olarak kullabileceğinizi anlatacağım. Kurulumu tamamlandıktan sonra 7/24 torrent indirip upload edebileceksiniz. Bildiğiniz gibi gerek laptoplar gerek masaüstü bilgisayarlar raspberry pi nize göre çok fazla güç tüketirler. Bu nedenle download yapmak için raspberry kullanmak hem cebinize hem de doğaya dost olacaktır :) Bir sene boyunca raspberry pi nizin açık kalması durumunda bunun elektrik faturanıza etkisi 6$ ( anlık kur ile 20 TL ) civarında olacaktır. Ayrıca sürekli olarak upload yapabileceğiniz için torrent sitelerinin kralı olma konusunda da emin adımlar atabilirsiniz :) Öncelikle ihtiyacınız olan şey raspberry pi ve bir harici harddisk Alternatif 1:  Deluge ThinClient modu Piyasada bir çok torrent istemcisi yazılım mevcut ancak benim önerim Deluge olacaktır. Kurulumdan önce "sudo apt-get update" ve "sudo apt-get upgrade" komutlarını çalıştırmak sistemdeki tüm yazılımları güncelleme

Kablosuz Açma Kapama Anahtarı - Wireless Switch

Merhabalar, Bugün sizlere bir ürün tanıtmak istiyorum. Son yılların en büyük hastalıklarından birisi"tembellik" ve her zaman olduğu gibi neredeyse tüm teknolojik gelişmeler, tembeller için. Nasıl yürümeye üşenenler tekerlek icat ettiyse, bugünlerdeki teknolojik yenilikler de benzer nitelikleri taşıyor. Kablosuz olarak açma-kapama anahtarı ya da orjinal adıyla "wireless switch" ürünü bir çok Çin online satış sitelerinden 5-6$'a temin edebileceğiniz ve tembelliğinize tembellik katacak bir ürün :) Teknik olarak ürünün çalışma voltaj aralığı 90-250V ve ürüne 2200W'a kadar elektrikli cihaz bağlayabilirsiniz. Kaba bir hesapla Türkiye'de 220V şebeke gerilimi düşünülürse 10A'lik bağlantı yapılabilir. Cihaz bekleme modunda 0,5W'ın altında bir güç tüketimi olduğunu beyan ediyor. eWeLink uygulaması (hem android hem de ios olarak mevcut) üzerinden kullanılan cihaz, evde aynı modem çatısı altında olduğunuz sürece kullanılmaktadır. Yaklaşık 8,5 c